נזקי שיטפונות בישראל וההיערכות הנדרשת במרחב הכפרי
מיכל גרוסמן, מנהלת תחום אקלים וקיימות | יונתן שביט, מנהל תחום הידרולוגיה
25 במרץ 2025בנובמבר 2025, תתקיים בברזיל ה- COP3 ועידת האקלים של האו"ם שמטרתה תיאום בינלאומי משופר להתמודדות עם שינויי האקלים והשפעותיהם. על פי מחקר שבוצע על ידי הברית הברזילאית לאוריינות אוקיינוסים בתמיכת ממשלת ברזיל ואונסק"ו קיימת דחיפות למיתון השפעות שינויי האקלים, במקביל לצורך לחזק את חוסנן של המערכות הטבעיות והאנושיות להתמודדות עם ההשפעות*.
בעשורים האחרונים, מתמודד העולם עם עלייה משמעותית בנזקי שיטפונות כתוצאה משינויי האקלים. הנתונים מלמדים כי בין השנים 1971-2019 חלה עלייה דרמטית בהיקף השיטפונות בעולם, וכי מספר הנפגעים משיטפונות עד שנת 2030 יעלה על 130 מיליון. במקביל, גם הנזקים הכלכליים כתוצאה משיטפונות ברחבי העולם נמצאת בעלייה דרמטית והיא מתחדדת משנות ה-90. הלכה למעשה, בעידן שינוי האקלים, בכל שנה נרשם אירוע חריג במרחב מסוים. אירועים אלה מאופיינים במשקעים בעוצמות גבוהות בפרקי זמן קצרים, מה שמוביל להצפות מהירות (flash floods) המהוות סכנה מיידית לחיי אדם ולרכוש.
מתוך דו"ח מבקר המדינה בנושא ההגנה מפני נזקי שיטפונות, 2021.
ישראל אינה חריגה. גם היא מושפעת מהתגברות בעוצמת אירועי הגשם. השוואה בין התקופות 1964-1993 ל-1994-2024 מלמדת על שינוי משמעותי בשיעור עוצמת הגשם הנדירה שפוקדת אותנו לעתים תכופות יותר, והמגמה צפויה להמשיך ולהקצין במהלך המאה ה-21. מקרי הקיצון האחרונים ממחישים את חומרת המצב. בחורף האחרון, נובמבר 2024, ירדו במעגן מיכאל 196 מ"מ גשם ב-4 שעות. כצפוי, נגרמו נזקים נרחבים לרכוש. בחורף 2020 קיפחו את חייהם בשיטפונות 7 בני אדם. בהיבט הכלכלי מלמדים הנתונים כי בישראל, סך הפיצויים ששילמו חברות הביטוח למבוטחיהן בגין נזקי שיטפונות בין השנים 2010-2020 הסתכם בכ-2.5 מיליארד ₪. שנת 2013 הייתה השנה בה שולמו הפיצויים הגבוהים ביותר, בהיקף של 719 מיליון ₪, ואחריה שנת 2015 עם 557 מיליון ₪ (דוח ביקורת המדינה , ההגנה מפני נזקי שיטפונות, 2021). במגזר החקלאי, שנת 2024 הייתה שנת שיא בהיקף נזקי הטבע לחקלאות בתקופה של 9 שנים. בחורף 2024 בלבד נגרמו לגידולים החקלאיים נזקים בהיקף של למעלה מ-150 מיליון ₪, בעיקר כתוצאה מאירועי קיצון של ברד ומגשמים עזים שגרמו להצפות.
המרחב הכפרי בישראל מתמודד עם מספר אתגרים משמעותיים בכל הקשור לניהול סיכוני שיטפונות:
מקרה בוחן 1: נחל סומך
מתקן ויסות סומך הוקם בשנת 2015 על מנת לצמצם את נזקי ההצפה הצפויים במורד נחל סומך, בעיקר בקריית אתא. על פי מודל זה:
ממקרה זה ניתן ללמוד על האפשרות לרתום את השטחים החקלאיים כרצועת הגנה למרחב הבנוי, תוך הסכמה מראש על מתווה מוסכם לפיצוי הוגן.
מקרה בוחן 2: נחל גבעתי
הצפות במושב אמונים וגבעתי (שנת 2020) הובילו לפיתוח פתרון מקיף שהוצע על ידי חברת DHV:
גישה זו משלבת פתרונות הנדסיים עם שימוש בשטחים חקלאיים כאזורי אגירה והשהייה, תוך שמירה על יכולת העיבוד החקלאי.
מקרה בוחן 3: נחל שפירים
בעקבות הצפות במושב אחיעזר (שנת 2018), מתוכנן פתרון של סוללות הגנה ותיעול עמוק מסביב לאזור הבנוי. עם זאת, הפתרון בעקבות שינויים בפשט ההצפה יצר בעיה חדשה בכפר חב"ד הנמצא בגדה הנגדית. מקרה זה ממחיש כי יש צורך בראייה כוללנית משטח האגן המתנקז ועד מוצאו, וכי פתרונות נקודתיים עלולים 'להעביר' את הבעיה למקום אחר.
על בסיס הניסיון המצטבר והלקחים ממקרי הבוחן, מוצעות ההמלצות הבאות לניהול נגר וניקוז במרחב הכפרי:
המדיניות המוצעת:
ומה עושים מחר בבוקר? שלבי פעולה מומלצים
בדוח ביקורת משנת 2021 מציין מבקר המדינה כי "שנים התנהלות המדינה בתחום צמצום נזקי שיטפונות מתבצעת בעיקרה באמצעות הרשויות המקומיות ורשויות ניקוז הפועלות באגנים שונים ברחבי המדינה ואינה נסמכת על ראייה אגנית משלבת ועל ניתוח כלל-ארצי. כמו כן עלה כי אין רגולטור אחד העוסק בתחום הנגר, וכי הנושא מבוזר בין גורמים ממשלתיים ומוניציפליים רבים בעלי אינטרסים וסדרי עדיפויות שונים. עקב כך, במשך השנים הצטברו ליקויים בתשתיות הניקוז בישראל וניכר הצורך בבחינת הקצאת משאבים לשם גישור על הפער בין הצרכים לבין המקורות" (החטיבה לביקורת משרדי ממשלה, הגנה מפני נזקי שיטפונות, התשפ"א 2021). לאור העולה ממסמך זה, בדגש על ההחמרה הצפויה במקרי הקיצון ב 30-100 השנים הקרובות, ותוצאות הנזקים על פי מקרי הבוחן, על המגזר הכפרי – בו נמצאים מרבית השטחים הפתוחים והחקלאיים בישראל – לפעול כבר היום כדי לנהל את סיכוני השיטפונות, להיות ערוכים ככל הניתן בתחומי המרחב ולצמצם נזקים. הזמן אינו פועל לטובת השטחים הפתוחים ולפיכך את ההערכות המוצעת – כולל מיפוי תשתיות ואזורי הצפה, מיפוי שטחים מבונים ותכסיות, שיתוף פעולה מקצועי מול רשויות הניקוז והתכנון והיבטים מקצועיים נוספים – ניתן ומומלץ לקדם בסיוע גורמי מקצוע מנוסים.
*מתוך 'המדינה ששילמה יותר מחצי מהתקציב של ישראל על נזקי אקלים', ישראל היום, 29.12.2024