RIA למדיניות סביבתית: עדכון דרישות הסביבה במסגרת חוק רישוי עסקים לסקטור המוסכים
ענת משה | מנהלת תחום כלכלה ומדניות
8 באפריל 2025ענף המוסכים בישראל כולל כ-5,000 מוסכים מורשים המפוזרים ברחבי המדינה, כל אחד מהם מספק שירותים מקצועיים לרכב במגוון תחומים – ממכונאות ועד חשמל וצביעה. מוסכים אלו, חלקם בעסקים קטנים וחלקם חלק מרשתות גדולות, אחראים לתחזוקה השוטפת של מעל 2.5 מיליון כלי רכב בישראל. הצי המגוון הזה, הכולל רכבים פרטיים, מסחריים וציבוריים, זקוק לתחזוקה מקצועית ואמינה, שמבטיחה את פעולתו התקינה בכל זמן ובכל מצב – כולל בעת חירום ובימי מלחמה.
תחום זה מהווה גם מקור לאחד האיומים הסביבתיים הגדולים ביותר בישראל. סקר שנערך על ידי המשרד להגנת הסביבה מצא כי אחד מכל חמישה מוסכים גורם לנזק סביבתי משמעותי ואינו ממלא אחר הוראות החוק. הפעילות במוסכים מזהמת את הסביבה במגוון דרכים, כמו יצירת שפכי תעשייה המכילים מתכות כבדות, נגר עילי מזוהם, פליטות מזהמים לאוויר ומפגעי ריח מפעילויות כמו ליטוש וצביעה. בנוסף, מוסכים עושים שימוש בחומרים מסוכנים ויוצרים פסולת מסוכנת, שלא תמיד מפונה כהלכה, מה שעלול להוביל לזיהום מקורות מים וקרקע ולהיווצרות אתרי פסולת לא מוסדרים.
בשנים האחרונות פעלו גורמים רבים, כולל משרד התחבורה והמשרד להגנת הסביבה, לעדכון המפרט הסביבתי בתחום המוסכים. בשנת 2014, הוקמה החלטת ממשלה מס' 2118, הקוראת להפחתת הנטל הרגולטורי, בה הוחלט שכל משרדי הממשלה יבצעו הערכת השפעות רגולציה עבור רגולציות חדשות. במסגרת יוזמה זו, הוחלט לעדכן את הדרישות הסביבתיות במפרט האחיד לסקטור המוסכים, במטרה לשפר את השקיפות והוודאות עבור בעלי עסקים בתחום זה. המפרט האחיד, שנקבע בתיקון מס' 34 לחוק רישוי עסקים, נועד להבטיח שהדרישות הסביבתיות ייושמו בצורה אפקטיבית ומקצועית, תוך התחשבות במאפייני הסקטור.
המאמץ לעדכן את הדרישות הסביבתיות במוסכים כלל מספר שלבים חשובים: סקירת רגולציות סביבתיות במדינות האיחוד האירופי ובעולם, הבנת המצב הקיים בשטח, גיבוש המלצות לעדכון הדרישות ועריכת תחשיב כלכלי לבחינת העלויות והתועלות של הדרישות החדשות והכנת מסמך RIA (Regulatory Impact Assessment) להצגת תהליך העבודה והממצאים.
לתהליך היו מספר אתגרים מרכזיים, אחד מהם היה איתור מידע רגולטורי ממדינות אחרות וניתוחו, תוך התייעצות עם גורמים רלוונטיים באירופה. אתגר נוסף היה חוסר אחידות במידע לגבי פעילות סקטור המוסכים בישראל, בשל הפיזור הגדול והשונות בין המוסכים. לכן, נדרשה עבודת שטח שכללה ביקורים במוסכים ושיחות עם בעליהם להבנת הדרישות והאפשרויות ליישומן. חישוב העלויות היה אתגר משמעותי נוסף, שכן היה צורך להבחין בין רכיבים הנחוצים לפעילות השוטפת של המוסך לבין אלה המיועדים לעמידה בדרישות הסביבתיות. לשם כך התקיימו ישיבות עם אנשי מקצוע מהמשרד להגנת הסביבה ובעלי מוסכים, במטרה להגיע לחישוב מדויק ככל האפשר.
עד כה הושלמו שלבים משמעותיים, כמו סקירת הספרות, חישוב עלויות היישום וטיוטת מסמך ה-RIA. בעתיד צפוי הפרסום להוות צעד משמעותי בהערכת האפקטיביות של הדרישות המעודכנות והשפעתן על סקטור המוסכים ועל איכות הסביבה.
המסע שלפנינו לא פשוט, אך הוא חשוב מתמיד. בסופו, הוא לא רק ישפר את איכות הסביבה, אלא גם ייתן למוסכים את היכולת להתפתח ולהתייעל בצורה אחראית. מנהלת תחום כלכלה ומדיניות